Ertesuppe med smak av jul

Jeg er veldig glad i suppe. Da jeg flyttet hjemmefra og kom hjem i ferier, pleide moren min å koke kjøttsuppe når jeg kom hjem etter lang reise, og jeg kan ennå kjenne den gode smaken. Det var og er noe av det beste jeg vet. Suppe kan lages i alle varianter, og her er oppskriften på suppen jeg lagde i romjulen.

[ingredients title=”Ingredienser”]

  • En pakke gulerter
  • Rester av pinnekjøtt og/eller svinemør
  • 4-5 store poteter
  • 4 gulrøtter
  • En bit sellerirot
  • 1/2 purreløk
  • 3 liter kjøttkraft

[/ingredients]

[ingredients title=”Ingredienser”]Eggeboller

  • 2 egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • Litt finhakket løk
  • Mel

[/ingredients]

[directions title=”Fremgangsmåte”]Eggeboller

  1. Bland egg, melk, løk og salt, og rør sammen. Tilsett mel til passende konsistens. Røren skal være deigete og klissete.
  2. Has i suppen med skje, dyppet i vann for at røren skal slippe lettere.

[/directions][directions title=”Fremgangsmåte”]Suppe

  1. Legg ertene i bløt kvelden før, skylles med kaldt vann før du har dem i gryten. Kok 1-2 timer til de er ferdigkokt.
  2. Kutt opp grønnsakene i passende biter, og la dem koke i kraften til de er møre.
  3. Ha eggebollene i mens suppen koker, og la de småkoke ca 5-10 min, avhengig av hvor store de er.
  4. Ha i kjøtt og pølse til slutt.

[/directions]

Kraften jeg brukte var fra da jeg dampet pinnekjøttet. Kraften lot jeg stå i kjøleskapet noen dager. Når den er kald er det enkelt å ta av fettet som har samlet seg på toppen, vil helst ikke ha med det. Kraften er veldig salt, så jeg sper den ut med vann, og da har jeg plutselig 3 liter kraft.

Det er også helt greit å bruke suppe-og lapskausblandingene som ligger i frysedisken viss du ikke vil kutte opp selv, og du trenger to pakker til denne oppskriften. En kan også bruke kokte poteter og gulrøtter fra dagen i forveien viss en har rester da dette er en fin måte å få ryddet opp i kjøleskapet på. Ikke minst er det grei mat å lage på forhånd og varme opp når du vil spise.

God apetitt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *