Jeg er veldig glad i suppe. Da jeg flyttet hjemmefra og kom hjem i ferier, pleide moren min å koke kjøttsuppe når jeg kom hjem etter lang reise, og jeg kan ennå kjenne den gode smaken. Det var og er noe av det beste jeg vet. Suppe kan lages i alle varianter, og her er oppskriften på suppen jeg lagde i romjulen.
[ingredients title=”Ingredienser”]
- En pakke gulerter
- Rester av pinnekjøtt og/eller svinemør
- 4-5 store poteter
- 4 gulrøtter
- En bit sellerirot
- 1/2 purreløk
- 3 liter kjøttkraft
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingredienser”]Eggeboller
- 2 egg
- 2 dl melk
- 1 ts salt
- Litt finhakket løk
- Mel
[/ingredients]
[directions title=”Fremgangsmåte”]Eggeboller
- Bland egg, melk, løk og salt, og rør sammen. Tilsett mel til passende konsistens. Røren skal være deigete og klissete.
- Has i suppen med skje, dyppet i vann for at røren skal slippe lettere.
[/directions][directions title=”Fremgangsmåte”]Suppe
- Legg ertene i bløt kvelden før, skylles med kaldt vann før du har dem i gryten. Kok 1-2 timer til de er ferdigkokt.
- Kutt opp grønnsakene i passende biter, og la dem koke i kraften til de er møre.
- Ha eggebollene i mens suppen koker, og la de småkoke ca 5-10 min, avhengig av hvor store de er.
- Ha i kjøtt og pølse til slutt.
[/directions]
Kraften jeg brukte var fra da jeg dampet pinnekjøttet. Kraften lot jeg stå i kjøleskapet noen dager. Når den er kald er det enkelt å ta av fettet som har samlet seg på toppen, vil helst ikke ha med det. Kraften er veldig salt, så jeg sper den ut med vann, og da har jeg plutselig 3 liter kraft.
Det er også helt greit å bruke suppe-og lapskausblandingene som ligger i frysedisken viss du ikke vil kutte opp selv, og du trenger to pakker til denne oppskriften. En kan også bruke kokte poteter og gulrøtter fra dagen i forveien viss en har rester da dette er en fin måte å få ryddet opp i kjøleskapet på. Ikke minst er det grei mat å lage på forhånd og varme opp når du vil spise.
God apetitt. 🙂