Surkål

verdens beste surkål

Vanligvis så kjøper jeg ferdig surkål og rødkål når jeg trenger det, men nå har jeg bestemt meg for å lage selv, og jeg begynner med surkålen.

Ei veldig god venninne av meg har bestandig laget den selv til jul, og for henne blir det ikke ordentlig jul uten lukten av hjemmelaga surkål. Hun har fått oppskriften av si mamma, så denne har vært i familien hennes så lenge hun kan huske. Med andre ord er det ei godt gjennomprøvd oppskrift.

Snill som hun er, så fikk jeg oppskriften og tillatelse til å dele den med dere. Den ble kjempegod, og kjøpe-surkål blir aldri det samme for meg etter at jeg laget denne. Den ble utrolig god, og kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager, og kan også fryses.

[ingredients title=”Ingredienser”]

 • 2 hodekål
 • Smør
 • Ca 4 dl vann
 • Mel
 • Ca 1 pk karve
 • Salt
 • Sukker
 • Eddik

[/ingredients]

[directions title=”Fremgangsmåte”]

 1. Begynn med å smør kjelen med smøret.
 2. Del kålen i 4, og ta ut stilken. Finsnitt kålen og legg den over i kjelen. Det blir ganske mye kål, men det blir mindre når det koker inn. Evt.kan du fylle på med kål etterhvert viss du ikke får plass til alt med det samme.
 3. Legg kål lagvis med karve og litt mel i en kjele. Jeg lot være å ha i mel siden jeg ikke spiser så mye hvetemel.
 4. Hell på vannet.
 5. La kålen koke opp og skru deretter ned varmen slik at kålen bare såvidt koker. Pass på at det ikke koker tørt, da må du fylle på med litt mer vann. La det koke i 3-4 timer, eller iallefall til kålen har blitt lysbrun på farge.
 6. Mi venninne bruker å sette surkålen kaldt til neste dag, da tar hun den frem igjen, varmer den opp og smaker seg fram med salt, sukker og eddik. Det er viktig å begynne forsiktig med 1 ts i gangen, slik at smakene sitter som de skal.  Jeg gjorde det litt annerledes i og med at jeg lagde den helt ferdig og smakte den til med en gang før jeg satte den kaldt.
 7. Settes i kjøleskapet eller frys i porsjoner og varm opp det du behøver.

[/directions]

 

2 Comments

 1. Anne says:

  Er ikke godt å lage god surkål når en ikke vet om kålen skal være liten eller stor OPPSKRIFT MÅ VÆRE MER NØYAKTIG som hvor mye av kål 1kg 2kg. Bruker matprat sin oppskrift der får du alt nøyaktig du veier kålen og tar+ eller- så får du nøyaktig hva du trenger. Du kan forandre oppskriften etter ditt ønske også lager etter oppskriften til 12/14 personer på en gang og fryser det etter det er blitt kalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *